Verstrooiingsveld

Als u kiest voor verstrooiing zijn er verschillende mogelijkheden. In bijna alle gevallen gebeurt de verstrooiing door of onder begeleiding van een medewerker van de begraafplaats. Het verstrooiveld is hiervoor speciaal aangelegd. U kunt bij de verstrooiing van de as aanwezig zijn, maar dat hoeft niet.

In de ’Beheersverordening 2008’ staat dat een verstrooiingsveld een permanent bestemde plaats op de gemeentelijke begraafplaats is waarop as wordt verstrooid.

U kunt als nabestaande of rechthebbende de asbus uit een bestaand graf ook meenemen om thuis of ergens anders een plek te geven. Het is ook mogelijk om de as op een bestaand eigen graf in het bijzijn van de familie te verstrooien. Hiervoor moet de rechthebbende van het graf wel toestemming geven.

De asbus kan ook verzonden worden naar een andere begraafplaats in Nederland. Of denkt u eens na over verstrooiing buiten een begraafplaats zoals in een natuurlijke omgeving (in de bergen, het bos, de zee, een meer of rivier). Er zijn diverse serviceverleners die asverstrooiing per schip, vliegtuig of luchtballon voor u kunnen verzorgen. Uw begrafenisondernemer kan u hier meer over vertellen.