Veelgestelde vragen werkzaamheden Begraafplaats Tongerseweg

Veelgestelde vragen werkzaamheden begraafplaats

 • Waarom wordt de haag langs de Javastraat en Trichterbaan gerooid?
  De huidige haag langs de Javastraat en Trichterbaan heeft veel onderhoud nodig. Voor een efficiënte bedrijfsvoering van de begraafplaats is dat vele onderhoud te duur. De vervanging van de haag kost in eerste instantie wel geld, maar levert op termijn een besparing op.

 • Welke haag wordt aangeplant langs de Javastraat en Trichterbaan?
  Dat wordt een (groenblijvende) taxushaag van 50 cm hoog. Na verloop van tijd groeit deze haag uit tot een hoogte van 180 cm.

 • Langs de Javastraat planten jullie lindebomen aan. Hoe zit ’t met overlast door hars dat van de bomen druipt?
  Langs de Javastraat planten we 7 verschillende lindebomen aan, allemaal geselecteerd op de eigenschap dat ze niet druipen.

 • Waarom worden alleen de hoofdpaden binnen de begraafplaats onder handen genomen?
  De zijpaden binnen de begraafplaats zijn nog altijd in goede staat en hebben geen onderhoud nodig. De hoofdpaden daarentegen wel: deze zitten vol kleine en grote(re) gaten. Door de gaten te vullen en de paden aan te vullen met nieuw split zorgen we ervoor dat deze weer jarenlang tegen een stootje kunnen.

 • Blijft het woonwagenkamp aan de Planetenhof bestaan?
  Ja, de woonwagenlocatie aan de Planetenhof blijft gewoon bestaan. Hier planten we straks 30 (kleine) beuken aan als afscheiding met de begraafplaats.

 • Blijft de Trichterbaan wel toegankelijk voor voetgangers en (brom)fietsers?
  De Trichterbaan ligt langs het weiland waar de uitbreiding van begraafplaats Tongerseweg is gepland. De Trichterbaan blijft straks overdag open voor voetgangers en (brom)fietsers, maar wordt wel in de avonduren afgesloten, gelijktijdig met de begraafplaats. Overigens is het niet uitgesloten dat de Trichterbaan tijdens werkzaamheden kortdurend wordt afgesloten.

 • Kan ik tijdens de werkzaamheden wel bij het graf komen dat ik wil bezoeken?
  Tijdens het groot onderhoud aan de hoofdpaden is het mogelijk dat een graf tot 2 dagen lang niet bereikbaar is. Na de bouwvak van 2021 maken we de planning van de aannemer bekend via www.begraafplaatstongerseweg.nl en de aankondigingsborden bij de ingangen.
  Tijdens het rooien van de haag kunnen bezoekers van graven langs het direct aangelegen pad zo’n drie weken lang niet bij het betreffende graf komen.

 • Wanneer worden de werkzaamheden afgerond?
  Als alles meezit eind december, begin 2022. Maar dat is mede afhankelijk van het weer. Bij regen loopt het onderhoud van de hoofdpaden vertraging op. Het aanplanten van nieuwe hagen en bomen kan sowieso uitlopen tot in februari van 2002 (plantseizoen is van oktober t/m medio maart).

 • Waarom wordt de begraafplaats uitgebreid?
  Traditionele begrafenissen zijn tegenwoordig niet meer zo in trek als vroeger. Mensen zoeken steeds vaker naar alternatieven, zoals een strooiveld of herdenkingsbos. Bovendien wordt Maastricht steeds diverser en willen ook mensen met een ander geloof en/of andere afkomst in Maastricht begraven worden. Met de uitbreiding van de begraafplaats komen we tegemoet aan deze wensen.

 • Wanneer is besloten dat de begraafplaats mag worden uitgebreid en culturele activiteiten worden toegestaan?
  Het gewijzigde bestemmingsplan is vastgesteld in oktober 2020: Raadsvoorstel_76-2020_-_Vaststellen_bestemmingsplan_Algemene_Begraafplaats_Tongerseweg.pdf (parlaeus.nl).

 • Wat kunnen we verwachten van culturele activiteiten binnen de begraafplaats?
  De begraafplaats aan de Tongerseweg is onderdeel van het Maastrichts cultureel erfgoed. Activiteiten die hierbij passen zijn bijvoorbeeld rondleidingen, met name in het monumentale deel. Maar ook muziek en lezingen horen tot de mogelijkheden. Activiteiten moeten passen bij de begraafplaats en aanvragen worden per stuk in behandeling genomen.