Gedenkpark

In een prachtige omgeving tussen de stadswijken Daalhof, Belfort, Mariaberg en Campagne ligt Rouw- en gedenkpark Tongerseweg. Maastrichtenaren van alle religies en achtergronden vonden en vinden er hun laatste rustplaats. Ook mensen van buiten de gemeentegrenzen zijn hier begraven, waaronder oorlogsslachtoffers en bisschoppen.

De bijzondere bakstenen kapel en de imposante mammoetboom, zijn de blikvangers van Rouw en gedenkpark Tongerseweg. Schaduwrijke lanen, met mos begroeide stenen en tal van kunstzinnige gedenktekens geven deze plek een unieke uitstraling.

De kapel is één van de vele Rijksmonumenten in het gedenkpark. Mooi van buiten, ronduit indrukwekkend van binnen. Het interieur is rijk versierd. Wilt u graag op speciale wijze uw dankbaarheid uiten? Of wilt u een herinnering aan overleden familieleden levend houden? De Sint Servaas biedt de mogelijkheid om uw gevoel vast te leggen in een gedenktegel in de kapel. U leest er meer over op de website van Sint Servaas.

Historie

Pastoor Pastorius van de Sint Servaaskerk wijdde de Algemene Begraafplaats Tongerseweg op 27 januari 1812 in. Op 14 februari 1812 was de eerste begrafenis, van Catherina Willems-Zeekaf. Haar graf is er niet meer, maar een kleine, hardstenen obelisk herinnert er nog aan, deze is te vinden op de eerste kruising vanaf de ingang Tongerseweg. Rond het midden van de negentiende eeuw ontstond de behoefte om de begraafplaats uit te breiden. Het nieuwe kerkhof werd op 30 juni 1859 ingewijd door de deken van de Sint Servaas in het bijzijn van de Maastrichtse raadsleden. De begraafplaats bestond toen uit drie gedeelten: een katholiek gedeelte, een protestants gedeelte en een algemeen gedeelte voor ‘ongedoopten’. De Joodse Begraafplaats, die werd geopend in 1811, lag destijds nog buiten de muur. Geïnteresseerd in meer geschiedenis? Dan kunt u verder lezen op deze historiepagina.

Bomen, planten en dieren

Het Maastrichtse rouw- en gedenkpark is een groene oase in de stad, waar mens en dier zich thuis voelen en rust vinden. Deze plek heeft een parkachtig karakter met veel bomen, waarvan sommigen met monumentale hoogte, zoals de sequoia’s. De oude bomen hebben een grote aantrekkingskracht op vogels. Hier broeden dan ook vele soorten zoals de bosuil, buizerd, sperwer en de gaai. De oude bomen bieden ook nestplaatsen aan eekhoorns en dwergvleermuizen. Meer lezen en zien van de bijzondere natuur in het gedenkpark? Bekijk dan de natuurpagina.

Bijzondere grafmonumenten

Op Rouw- en gedenkpark Tongerseweg vindt u veel bijzondere grafmonumenten. Bijzonder vanwege de persoon die er begraven ligt, vanwege het ontwerp van de grafsteen, of vanwege de teksten en (kunst)objecten op het graf. Niet alleen de oude praal- en familiegraven zijn bijzonder. Wist u bijvoorbeeld dat er een graf is waarop een datum in de toekomst staat?

Sommige grafmonumenten zijn een officieel Rijksmonument. Zoals bijvoorbeeld de marmeren zuil in de vorm van een Romeinse mijlpaal op de plek waar Jean Lambert Antoine de Behr in 1813 werd begraven. Hij was rechter in Maastricht.

Het opvallende, centraal geplaatste monument voor de familie De Stuers uit 1861 is een Rijksmonument. Op drie hardstenen treden staat een hardstenen obelisk met op de top een smeedijzeren kruis. Ook de grafkelder van de Paters Jezuïeten uit 1883 met de hardstenen triomfboog en het gietijzeren hek dat toegang geeft tot de crypte, is een Rijksmonument.

Oorlogsgraven

In Rouw- en gedenkpark Tongerseweg liggen diverse oorlogsgraven. De graven van de in WOII omgekomen militairen en verzetslieden vallen onder de verantwoordelijkheid van de Oorlogsgravenstichting. De werkgroep Oorlogsgraven zet zich in voor de omgekomen burgers tijdens WOII. Deze graven zijn voorzien van een tinnen plaatje.