wilde hyacint

Meer natuur

In Rouw- en gedenkpark Tongerseweg kan de natuur voor een groot deel haar gang gaan. Grafmonumenten kleuren mosgroen. Viooltjes en paarse druifjes vermeerderen zichzelf tussen de graven. Kleine dieren vinden schuil- en broedplaatsen in het gedenkpark. Andere dieren, zoals de vos en de buizerd, gebruiken de begraafplaats als jachtgebied.

een van vele soorten mos

Bijzonder voor de begraafplaats, in schoonheid en hoeveelheid, is de voorjaarsflora die onder de bomen en tussen de graven voorkomt. Vooral in het monumentale gedeelte. In het voorjaar groeien er onder andere krokussen, hyacinten, blauwe druifjes, daslook, gevlekt longkruid, gewoon sneeuwklokje, veelbloemig sneeuwklokje, lelietje van dalen en bosanemoon. Deze bloeiende planten geven de begraafplaats iedere lente een prachtig, kleurrijk beeld.

Op de oudere graven groeien vooral veel mossoorten. Wie er goed naar kijkt, ziet meer kleuren dan alleen groen. Vanaf het najaar van 2022 zorgt het herdenkingsbos voor extra natuur. Meer dan tien boomsoorten vergroten de biodiversiteit van de begraafplaats. Ook wordt er waar mogelijk ecologisch onderhoud gepleegd, bewust minder maaien op bepaalde plekken en het in te zaaien met inheemse bloemen. 

Eekhoorn klimt omhoog langs boomstam
uitzicht op een van de sequoias

Beplanting van de begraafplaats

Als landschapsarchitect schonk Rosseels veel aandacht aan de beplanting van het kerkhof. De hoofdassen achter de toegangspoorten werden met rode beuken beplant. In het midden van de nieuwe ronde erepleinen kwam een Sequoiadendron giganteum, een soort reuzenconifeer uit Californië.
Op de kruisingen van de paden werden vanwege de rouwsymboliek treurbomen geplaatst: zoals treurwilgen, treuressen en treurberken. 

Langs de meeste paden staan cipressen, die traditioneel op alle kerkhoven staan: de rouwsymboliek van deze boom wordt in verband gebracht met een Griekse sage, waarin verhaald wordt van de jongeling Kyparissos. Hij had een tam hert gedood en smeekte Apollo om eeuwig te mogen treuren, waarop die hem in een cipres veranderde; de naam van deze boom is ook van Kyparissos afgeleid.

cipressenlaan