Esdoorns en berken

Herdenkingsbos

Een boom planten als levende herinnering aan iemand die u dierbaar is. Dat kan vanaf het najaar van 2022 in ons herdenkingsbos. Door as in het plantgat te strooien, geeft u de overledene terug aan de natuur. De boomwortels nemen de mineralen uit de as op en zo komt de as in de natuurlijke kringloop terecht.

Na het overlijden van een dierbare ziet de toekomst er misschien heel anders uit dan u voor ogen had. Vanaf dat moment vinden er gebeurtenissen plaats in uw leven waar uw dierbare niet meer bij is, niet meer met u meegroeit. Dan kan het fijn zijn om een herinneringsboom te zien groeien in een prachtig bos dat langzaam groter wordt.

  Mooi in elk seizoen

  In het herdenkingsbos is plek voor 165 bomen. We kozen 10 verschillende boomsoorten die goed passen bij de lokale natuur. Boomsoorten met een verschillende bloeiperiode en verschillende (herfst)kleuren. Zo wordt het herdenkingsbos duurzaam en divers en groeit het uit tot een sfeervolle, schaduwrijke plek die er elk seizoen mooi uitziet. De bomen staan door elkaar in een hooiweide die ieder najaar wordt gemaaid.

  Mogelijkheden

  De huurperiode voor een herdenkingsboom is 25 jaar. De kosten hiervoor bedragen €2.650,00. De as van maximaal 3 overledenen kan middels een boorgat worden bijgezet dichtbij de boom. U kunt ook een herdenkingsboom laten planten zonder as van een overledene. De medewerkers van het rouw- en gedenkpark planten de herdenkingsboom voorafgaand aan de as bijzetting.

  Per boom kunt u as van 3 overledenen verstrooien/bijzetten. Dit kost €115,00 per overledene.

  Het staat vast welk soort boom waar komt, u beslist samen met de medewerkers van het rouw- gedenkpark uit de nog beschikbare plekken en boomsoorten. Iedere boom krijgt een bordje met een tekst. De tekst bedenkt u; omvang, kleur en lettertype van het bordje staan vast.

  Vanwege het natuurlijke karakter van het herdenkingsbos mogen hier geen kaarsjes, vazen of andere (plastic) voorwerpen worden geplaatst. Bloemen leggen mag wel, maar dan graag zonder verpakking.

  Iedere boom blijft eigendom van gemeente Maastricht. 25 jaar na aanplant geven we de boom opnieuw uit voor nieuwe bijzettingen. Zo gaan we duurzaam om met onze herdenkingsbomen.  De gemeente zorgt ook voor het onderhoud van de bomen. Gaat een boom dood, dan planten we zonder kosten voor de nabestaanden een nieuwe boom.

  Wanneer

  We willen natuurlijk zorgen voor sterke bomen die goed wortelen. Daarom planten we alleen bomen van oktober tot half maart. U kunt wel het hele jaar terecht voor het afspreken van een plantdatum. Zijn er op de plantdag extreme omstandigheden, zoals stevige vorst of flinke storm, dan wordt in overleg een nieuwe datum gekozen.

  Formulieren en tarieven

  Tarieven voor het planten van een boom worden ieder jaar door de gemeente vastgesteld.

  Plattegrond bomen

  Elke boomsoort heeft een nummer. Rechts van de plattegrond kunt u de bijhorende boomsoort terugvinden.