berkenlaan vak AP

Begraven

U heeft recht op een begrafenis die bij u past. Uiteraard kiest u ook het graf, de gedenksteen en de beplanting zelf. In principe kan alles, als het past binnen de wet en regels en vooraf is besproken met de uitvaartondernemer.

Rouw- en gedenkpark Tongerseweg is een algemene begraafplaats waar mensen van alle religies of zonder religie worden begraven. Een begrafenis kan sober of uitbundig zijn. U kunt kiezen voor een eikenhouten kist of een rieten mand, voor een paarse lijkwade, een uitbundige jurk of een gesteven pak. Een orgel serenade, een sopraansolo of hardrock muziek.

Wanneer

Begrafenissen vinden plaats van maandag tot en met zaterdag. Op zon- en feestdagen begraven we niet. Heeft u de uitdrukkelijke wens om een dierbare overledene buiten reguliere tijden te begraven, dan kan uw uitvaartondernemer contact met onze medewerkers opnemen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Mogelijkheden

Het Rouw- en gedenkpark Tongerseweg biedt verschillende typen begraafplaatsen.

De algemene begraafplaats

Kiest u ervoor om uw dierbare te laten begraven op de algemene begraafplaats, dan huurt u het graf voor bepaalde tijd met een start periode van 20 jaar. Daarna kunt u de termijn verlengen met telkens een periode van 2, 5 of 10 jaar. Samen met een medewerker van de begraafplaats zoekt u een plek uit. Een van de nabestaanden wordt geregistreerd als ’rechthebbende’. De rechthebbende bepaalt wie verder in het graf begraven mogen worden. De rechthebbende is ook de persoon met de onderhoudsplicht. Sinds 1 januari 2022 is het mogelijk om een nieuw graf voor onbepaalde tijd te huren. U hoeft de grafrechten dan niet meer tussentijds te verlengen. Wel heffen wij elke 20 jaar een onderhoudsrecht als bijdrage aan het onderhoud van de begraafplaats.

De monumentale begraafplaats

Binnen het oudste deel van rouw- en gedenkpark Tongerseweg bevinden zich een aantal rijksmonumenten. Grotere grafmonumenten, grafkelders en grafstenen met historische waarde. Hier laten we de natuur grotendeels haar gang gaan. Mos begroeit de stenen en allerlei kleine dieren vinden hier hun thuis. U kunt ervoor kiezen om u hier te laten begraven met hergebruik van de bestaande monumentale grafsteen. De oorspronkelijke cultuurhistorische waarde moet dan vanzelfsprekend bewaard blijven en het grafteken blijft eigendom van de gemeente.

De islamitische begraafplaats

Wilt u een dierbare begraven volgens de islamitische gebruiken, dan kan dat op onze Islamitische begraafplaats. De verschillen tussen de 3 beschikbare velden hebben vooral met de begroeiing te maken. Rondom het oudste veld staan hoge naaldbomen. Vanzelfsprekend zijn op de drie velden alle graven met het hoofd gericht op het oosten. Overledenen worden op hun rechterzij begraven met het hoofd richting Mekka. Moslims kennen eeuwige grafrust, daarom is het mogelijk een graf te verkrijgen voor onbepaalde tijd.

De joodse begraafplaats

Binnen de joodse cultuur is het gebruikelijk om iedereen, arm of rijk, op een eenvoudige manier te begraven. De joodse begraafplaats is een aparte begraafplaats binnen Rouw- en gedenkpark Tongerseweg. Het heeft een eigen toegangspoort. Een eenvoudig monument, ontworpen door Appie Drielsma, herdenkt de joodse kinderen uit Maastricht die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kleine steentjes op de grafmonumenten zijn een eeuwenoude traditie en een teken van liefde en respect voor de overledenen. De joodse gemeenschap beheert deze begraafplaats binnen de begraafplaats.

 

Formulieren en tarieven

De gemeente stelt de tarieven voor begraven ieder jaar opnieuw vast. Die tarieven en alle aanvraagformulieren die u nodig heeft voor bijvoorbeeld begraven, herbegraven, termijn verlengen en grafsteen aanvragen vindt u op deze formulierenpagina.

Waarom staat er een bordje bij het graf?

Door een bordje te plaatsen bij een graf en/of een naam te vermelden op de lijsten in de vitrinekasten willen wij graag in contact komen met de rechthebbende of nabestaande(n) van de overledene(n). Mogelijk is de rechthebbende verhuisd of overleden en hebben wij deze informatie (nog) niet ontvangen.